De zesde opdracht

De koepel van Stoop

Midden in de Zeister bossen ligt een charmant gebouwtje: de Koepel van Stoop. Vanaf de Zeisterweg is het gebouwtje goed zichtbaar. De Koepel ligt op het landgoed Den Treek-Henschoten op de grens van Maarn en Woudenberg.

De koepel is gebouwd in 1840 in neoclassicistische stijl door tuinarchitect J.D. Zocher jr. De opdracht was afkomstig van de Amsterdamse bankier J.B. Stoop. Hij was eigenaar van een aantal heidegronden in de omgeving van Zeist, waar hij nieuw bos had laten aanplanten. Op een hooggelegen plek, temidden van die nieuwe bossen, zou zijn gedroomde buitenplaats komen te staan.

Tuinarchitect J.D. Zocher jr. kreeg de opdracht, maar kwam niet verder dan de bouw van een theekoepel. Door allerlei praktische bezwaren gingen de plannen voor een hoofdhuis niet door. De koepel staat er echter nog steeds en is bekend als de Koepel van Stoop.

De ruime, gebogen toegangspaden naar de koepel waren bedoeld als oprijlaan naar het hier geplande hoofdhuis. Behalve de theekoepel liet de bankier tuinarchitect Zocher een landschapspark aanleggen met daarin een jachthuis, het huidige Berghuisje. Stoop zelf week tenslotte uit naar Zeist, waar aan de Driebergseweg zijn nieuwe buitenplaats Molenboschtot stand kwam.

De opdracht:

Om alvast een beetje in de stemming te geraken van het feestgedruis, hier alvast een voorproefje. Klik op onderstaande youtube-video en doe daarbij een dansje. Maak hier een klein filmpje van en jullie gaan door naar de volgende ronde!