De vierde opdracht

Het Henschoter meer

Het Henschotermeer is een recreatieplas van circa 70 hectare, waarvan 13 hectare water. Het meer ligt in het Utrechtse Woudenberg, in het landgoed Henschoten, deel van Den Treek-Henschoten. Jaarlijks kwamen er zo’n 600.000 bezoekers. Dit aantal is aanzienlijk lager sinds er vanaf 2020 betaald moet worden voor toegang.

Tot 1895 was het meer een grote zandverstuiving. Om te voorkomen dat de weilanden en wegen zouden verdwijnen onder het stuivende zand werden de zandverstuivingen met plaggen en hei bedekt. Tussen de plaggen werden bomen geplant. Begin jaren 30 is met zandwinning voor de aanleg van de Rijksweg A12 en later de Grebbelinie het meer ontstaan. Naderhand (1972) is de in die tijd ontstane plas uitgediept en vergroot om als zwemplas te dienen.

In het meer ligt een eiland, dat door twee houten voetbruggen met het strand verbonden is. Om het meer heen ligt een recreatiegebied waar men onder andere kan wandelen. In de winter kan er, als het voldoende gevroren heeft, geschaatst worden. Het Henschotermeer is toegankelijk tussen zonsopgang tot zonsondergang.

De opdracht:

We hadden juillie graag, nu we zo dichtbij zijn, naar het Henschotermeer laten gaan voor een frisse duik in het water. maar ja, tegenwoordig moet je overal voor betalen. Jullie kunnen zelfs niet even naar het Oude Strandhuys voor een welvediende versnapering. Naast dat jullie weer wat triviale weetjes opsnuiven over deze plas kunnen jullie ook net alsof doen. Zwemmen! Of eigemlijk luchtzwemmen. Ga voor de schoolslag, borst- of rugcrawl en de vlinderslag. Pas op, het kan hier best diep zijn!

Dit is het Oude Strandhuys waar jullie niet naar toe gaan…